Fimoza la bebeluși - cauze, evoluție și tratament

Fimoza la bebelusi -  cauze, evolutie si tratament

Fimoza la bebeluși - cauze, evoluție și tratament

Fimoza este un fenomen cunoscut la băieții nou-născuți.

În principiu, imediat după naștere, fiecare nou-născut are deschiderea preputului prea lungă și îngustă, astfel încât penisul nu poate fi decalotat. Însă, spre vârsta de 3-4 ani, pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, de cele mai multe ori deschiderea preputului devine suficient de mare, iar decalotarea este posibilă în aproximativ 90% din cazuri.

Despre fimoza
Aproape toti bebelusii au fimoza dupa nastere
Evolutia fimozei cand bebelusul creste
Balanita si Postita
Balanita Fimoza
Alte efecte ale fimozei
Circumcizia si fimoza
Ingrijirea bebelusului
Semne de ingrijorare la bebelus
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine

Ce este fimoza?

Fimoza este poate fenomenul cel mai cunoscut la bebelusi. In principiu imediat dupa nastere fiecare nou-nascut are deschizatura preputului prea lunga si ingusta, deci penisul nu poate fi decalotat. Insa spre 3-4 ani, pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, de cele mai multe ori deschiderea preputului devine destul de mare, iar decalotarea este posibila in circa 90% din cazuri. Si atunci de ce se este unul dintre subiectele fierbinti pe forumul DC ?

Fimoza este o situatie medicala in care pielea preputului ce acopera penisul unui barbat necircumcis nu poate fi complet retractata. Cuvantul deriva din grecesc phimos (gaura, deschizatura). Termenul este derutant, deoarece este folosit pentru a desemna si o etapa fiziologica de dezvoltare (care NU este o boala) si o situatie patologica (o boala, care provoaca probleme unei persoane).

Aproape toti bebelusii au fimoza dupa nastere

Aproape toti bebelusii au fimoza dupa nastere, ori daca nu au fimoza, pot suferi de alte afectiuni, ca hipospadias, sau poate epispadias. Marea majoritate a baietilor au fimoza fiziologica, fara a avea simptome anormale, iar daca acestea exista si sunt cauzate de fimoza fiziologica, atunci trebuie tratate.

fimoza bebelusi

fimoza la bebelus

Evolutia fimozei cand bebelusul creste

Incepand de la 3-4 ani, pielea de pe preput incepe sa se mareasca, iar preputul poate fi expus, pentru ca la post-pubertate (17 ani mai tarziu), fimoza sa nu afecteze mai mult de 1% dintre copiii care o aveau initial. In total 90% din cazurile de fimoza fiziologica la 3-5 ani trec de la sine. Mai cititi: 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea si Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?

Ad-Extra3:

Balanita si Postita

Balanita este o inflamatie a glandului penisului. Postita este o inflamatie a preputului. Preputul este pielea care acopera capul penisului, daca acesta nu a fost circumcis.

Balanopostita este situatia in care atat glandul, cat si preputul, sunt inflamate. Balanita poate sa insemne inflamatia extremitatii superioare a clitorisului. Balanita apare la orice varsta, afecteaza intr-o proportie mult mai mare baietii cu varsta sub patru ani, dar si barbatii adulti care nu au fost circumcisi.

Aceasta este o conditie frecvent intalnita care afecteaza aproximativ 1 din 25 de baieti si 1 din 30 de barbati necircumcisi.

Exista doua tipuri de infectii care pot provoca balanita:

- candida - care este un tip de ciuperca (o ciuperca ce declaneaza candidoza)
- bacteriile - care se multiplica rapid in conditiile de umiditate si caldura de sub preput. Spalarea zilnica si uscarea cu atentie a penisului ajuta la reducerea riscului.

Balanita Fimoza

Balanita Fimoza este un factor declansator major. Desi fimoza fiziologica la baietii de varste mici este destul de frecventa, iar in cele mai multe cazuri trece de la sine, insa faptul ca nu este posibila decalotarea face ca preputul sa nu poata fi expus, ceea ce poate duce la alte probleme. De exemplu, copilul nu se simte bine, deoarece celulele exfoliate de pe preput si de pe pielea ce il protejeaza si secretiile grandelor sebacee nu pot fi eliminate, ramananand intre pielea preputului si gland.

Unii parinti isi duc copiii la medic din greseala alarmandu-se din cauza umflarii penisului, crezand chiar ca ar fi vorba de un cancer. De fapt, este vorba despre smegma care s-a acumulat, iar aceasta situatie poate cauza probleme, ca infectii secundare, umflare, secretii purulente si asa mai departe. Mai cititi: Dosarul cu bolile copilului

Alte efecte ale fimozei

In afara de a provoca infectii ale aparatului reproductiv, fimoza mai poate avea alte efecte nocive? Multi medici le spun parintilor inca de la prima consultatie ca de fiecare data cand copilul urineaza, in varful penisului apare mai intai o mica bula alba. Acest lucru se intampla din cauza stenozei pielii preputului, prin care uretra nu poate elimina direct in afara, deci se acumuleaza in spatiul din interior, fiind eliminat ulterior. Fenomenul dispare in timp, iar eliminarea urinei nu va fi o problema.

Daca smegma se acumuleaza in exces, acest lucru poate provoca infectii, iar parintii trebuie sa contacteze medicul atunci cand apar astfel de semne. Daca observati in timpul baii copilului ca pielea are o culoare neobisnuita, sau este frecvent inflamata, ar trebui sa contactati medicul. Cititi si: Igiena intima la baietei

Circumcizia si fimoza

In afara de urmarirea culorii pielii preputului, daca lucrurile continua sa mearga rau, puteti lua in considerare posibilitatea unei circumcizii. In orice caz, inainte de a lua decizia este bine sa discutati cu medicul, fiindca daca fimoza patologica poate necesita interventia, in cazul fimozei fiziologice este mai bine ca parintii sa decida impreuna cu medicul asupra oportunitatii operatiei. Mai cititi: Circumcizia la baieti

Despre ingrijirea bebelusului cititi:

Creierul bebelușului și legatura perfectă cu lumea: importanța stimularii și modul in care bebe ințelege rolul sentimentelor

Creierul bebelușului și legatura perfectă cu lumea: importanța stimularii și modul in care bebe ințelege rolul sentimentelor

Când ţineţi bebelușul în brațe și își închide ochii din cauza luminii puternice, se întâmplă mult mai mult decât doar…

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelușilor: cum se comportă și ce le place

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelușilor: cum se comportă și ce le place

Ce temperament are bebelușul tău? Unul va fi președinte, altul șomer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel...…

STII să interpretezi plansul bebelușului ? Fă acest TEST și vei afla

STII să interpretezi plansul bebelușului ? Fă acest TEST și vei afla

Când bebelușul plânge, el folosește o întreagă gamă de sunete, de la chiote și vocale până la vocalize mai complexe. De fapt, fiecare tip de…

 

Semne de ingrijorare la bebelus

Cand bebelusul vomita (re-gurgiteaza)
Ce putem face daca bebelusul are colici
Constipatia bebelusului
Diareea la bebelus
Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?
10 motive ca sã chemi pediatrul
Sindromul de zgaltaire cu putere a bebelusului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nechita alina
    Nechita alinatrimis la 21/6/2017

    Buna ziua,am și eu o întrebare,am un bebeluș de trei luni acuș și azi am observat că pe gingie sus în drept cu caninii are ceva că aftele,sunt albe și micuțe iar gingia in dreptu lor e umflata ,ce poate fi ,bebe e aparat la sân,mulțumesc,sunt cam speriata un pic

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adriana Vlad
    Adriana Vladtrimis la 10/11/2013

    Pare complicat, dar pe noi ne-a chemat dr.Andriescu de 2 ori la control si am rezolvat rapid.

    Raspunde la acest comentariu
    • Roxana  M
      Roxana Mtrimis la 25/7/2024

      Eu am fost la medicul Coman Și ia facut decalotare copilului meu de 1 an şi 5 luni astazi ia facut dar nu ma mai chemat la control

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII